Foto Eva Lagerheim

Två bilder av Lena

Jag har ägnat mig åt musik i olika former hela mitt liv. När jag var i 16-årsåldern och just hade skaffat mig en gitarr, började jag skriva sånger för att få ur mig allt elände som väl hör tonåren till. Jag skrev på engelska, antagligen bara för att de sångare jag lyssnade på sjöng på engelska - så småningom upptäckte jag att "alla andra" också gjorde det. Under 70-talet började jag skriva på svenska. Upptäckte att jag var en del av den progressiva musikrörelsen, fast jag aldrig skrivit någon särskilt uttalat politisk sång.

Under 70-talet sjöng jag dels ensam, dels i olika konstellationer, som tillsammans med Jan Hammarlund och Turid (vi gjorde skivan "Igår idag imorgon" tillsammans), eller i Bella Ciao-gruppen (också förevigat på LP, "Om åtta timmar"). Medverkade på kvinnoskivan "Tjejclown" 1974, och sjöng ganska ofta i olika kvinnorörelsesammanhang.

Jag har gjort två solo-LP med eget och andras material, men när jag kom på den i mitt tycke lysande idén att göra en LP med mina egna tonsättningar av Karin Boye hittade jag inget skivbolag som ville göra den, så jag fick lov att producera den själv, med stöd av Kulturrådet.

Att leva på att sjunga blev allt svårare, och i början av 80-talet hittade jag en ny inkomstkälla i att läsa in talböcker för synskadade. Från början tänkte jag mig att det skulle vara ett extraknäck, men i stället blev det min huvudsysselsättning i nästan 30 år.

Dock kan jag inte tänka mig att sluta sjunga, men numera gör jag det mest i kör. Överhuvudtaget har jag sysslat med ganska många olika sorters musik: visor, italienska risplockerskesånger, medeltids- och renässansmusik på blockflöjt, bulgarisk folkmusik - dessutom har jag på sistone börjat nosa lite på jazz. Ett par jazzkurser på Visingsö har hjälpt mig på traven och gjort att intresset hållits vid liv. Det finns mycket att göra med musik, och jag har en del mer eller mindre konkreta idéer om projekt som jag skulle vilja starta och/eller delta i.

Tillbaka hem

Saknas knapprad till vänster? - Till Index